Witte harige schimmel in huis: dit moet je weten

mineraalafzetting-op-muren

Een witte harige schimmel komt vaak voor, vooral in oudere woningen. Veel mensen die deze witte aanslag op muren, vloeren of in kelders aantreffen, denken dat ze met een schimmel te maken hebben. In werkelijkheid hebben we te kampen met salpeterzuur. Die witte substantie is een gevolg van opstijgend vocht en kan serieuze gevolgen hebben voor zowel de gezondheid als de structuur van je woning.

Last van vocht in je woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Wat is die witte harige schimmel?

Wat op het eerste gezicht lijkt op een pluizige, harige witte schimmel, is in werkelijkheid een mineraalafzetting die wordt veroorzaakt door vocht. Wanneer water uit de grond door capillaire werking in je muren trekt (opstijgend vocht), transporteert het water namelijk ook mineralen, zoals nitraten en zouten. Die mineralen worden naar het oppervlak van de muur gebracht en blijven achter wanneer het vocht verdampt.
Het resultaat is een witte, vaak harige of poederachtige laag die lijkt op schimmel.
Hoewel het er onschuldig uitziet, kan salpeterzuur grote problemen veroorzaken in huis, zoals beschadigde muren, afbrokkelend pleisterwerk en een ongezond binnenklimaat.

Gevolgen van die witte harige ‘schimmel’ voor je huis

Hoewel salpeterzuur geen schimmel is, kan het dezelfde zorgen met zich meebrengen als schimmel, of zelfs erger. Hier zijn enkele belangrijke gevolgen:

1. Structurele schade

Salpeterzuur is hygroscopisch, wat betekent dat het vocht aantrekt. Daardoor blijven muren vochtig, wat leidt tot schade zoals afbrokkelend pleisterwerk, scheuren en verzwakte structuur van muren.

2. Gezondheidsproblemen

Hoewel salpeterzuur zelf niet direct schadelijk is voor de gezondheid, kan de vochtige omgeving waarin het ontstaat wel schimmelgroei bevorderen. Schimmel kan op zijn beurt weer allergieën, ademhalingsproblemen en andere gezondheidsklachten veroorzaken.

3. Esthetische problemen

De witte vlekken en pluizige aanslag ontsieren tot slot ook je muren. Die witte harige ‘schimmel’ zie je natuurlijk liever niet wanneer je tv kijkt of aan het koken bent. Daarnaast kan het moeilijk zijn om verf of behang op een aangetaste muur aan te brengen, omdat het vocht snel zijn tol zal eisen.

mineraalafzetting-op-muren

Hoe herken je die witte harige ‘schimmel’?

Salpeterzuur kan gemakkelijk worden verward met schimmel, maar er zijn enkele kenmerken die helpen bij het onderscheiden:

  1. Uiterlijk: Salpeterzuur is doorgaans wit en ziet eruit als een poederachtige of harige laag. Schimmel kan verschillende kleuren hebben (zwart, groen, geel) en voelt vaak slijmerig of vochtig aan.
  2. Locatie: Salpeterzuur komt vaak voor op muren die in direct contact staan met de grond of in slecht geventileerde ruimtes zoals kelders, op de onderste helft van de muren. Schimmel kan overal in huis groeien, en groeit op muren vaak tegen het plafond, bovenaan.
  3. Vochtprobleem: Als je weet dat je woning last heeft van opstijgend vocht, is de kans groot dat de witte aanslag salpeterzuur is en geen schimmel.
schimmels-op-muren

Last van vocht in je woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Hoe bestrijd je salpeterzuur?

De strijd tegen salpeterzuur begint bij het aanpakken van de onderliggende oorzaak: opstijgend vocht. Hier zijn de stappen die je kan nemen om dit probleem op te lossen:

  1. Vochtbestrijding
    Het is cruciaal om de bron van het opstijgend vocht aan te pakken. Een effectieve methode is het injecteren van de muren met een vochtwerend middel. Zo creëer je een barrière die voorkomt dat grondwater omhoog trekt in de muren. Zolang je het vochtprobleem niet oplost, zal het opstijgend vocht in je muren blijven trekken en zal het salpeterzuur op de muur blijven verschijnen.
  2. Reinigen van de muren
    De witte harige schimmel kan worden verwijderd door de muur schoon te maken met een zachte borstel of een vochtige doek. Zorg er wel voor dat je de oorzaak van het probleem hebt aangepakt, anders komt het gewoon terug.
  3. Herstellen van de schade
    Na het verwijderen van salpeterzuur en het aanpakken van opstijgend vocht, kan je de beschadigde muren herstellen. De laatste stap is dus opnieuw pleisteren en schilderen. Gebruik daarvoor het liefst vochtbestendige materialen om condensatievorming te voorkomen.
  4. Ventilatie verbeteren
    Het is, tot slot, ook altijd een goed idee om een degelijk ventilatiesysteem te installeren. Dat kan met ventilatieroosters, al geniet een mechanisch ventilatiesysteem wel steeds de voorkeur. Zo wordt vochtige lucht continu ververst en voorkom je problemen door condensatievocht, een andere boosdoener.
Ventilatie Tibas

Tibas bestrijdt schimmels en vochtproblemen in jouw woning

Witte harige schimmel in huis is dus vaak geen schimmel, maar salpeterzuur veroorzaakt door opstijgend vocht. Hoewel het probleem onschuldig lijkt, kan het serieuze schade veroorzaken aan je woning en zelfs je gezondheid aantasten. Het is daarom belangrijk om snel actie te ondernemen en de bron van het probleem aan te pakken: opstijgend vocht.

Bij Tibas staan we klaar om je te helpen met professionele oplossingen en duurzaam advies. We analyseren de oorzaken van vochtproblemen en stellen een maatwerkoplossing voor. Onze methoden garanderen blijvende resultaten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende inspectie en maak een einde aan vochtproblemen in jouw woning!

Contacteer ons voor meer info