Maaivelddichting: een effectieve oplossing tegen opstijgend grondvocht

Maaivelddichting

Heb je te maken met vochtproblemen door opstijgend vocht? Een van de meest effectieve en duurzame oplossingen die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt, is maaivelddichting. Deze techniek biedt niet alleen een effectieve barrière tegen opstijgend grondvocht, maar ook een alternatief voor traditionele methoden zoals onderkappen of muurinjecties.

Last van optrekkend grondvocht? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Wat is maaivelddichting?

Maaivelddichting is een techniek die wordt toegepast rond de buitenmuren van een gebouw om opstijgend grondvocht tegen te gaan. Bij deze methode wordt een waterdichte laag aangebracht op het maaiveld, net boven het niveau waar grondvocht kan binnendringen. Deze laag kan bestaan uit verschillende materialen, zoals bitumen, kunststof membranen of speciale coatings die waterafstotend zijn.

Het principe van maaivelddichting berust op het creëren van een fysieke barrière tussen het grondwater en de fundering van het gebouw. Door het aanbrengen van deze waterdichte laag wordt voorkomen dat het grondvocht via de muren omhoog kan trekken en zo vochtproblemen veroorzaakt in de binnenmuren van het gebouw.

Hoe helpt maaivelddichting tegen opstijgend grondvocht?

Opstijgend grondvocht is een veelvoorkomend probleem in oudere gebouwen en kan leiden tot schimmelvorming, vervorming van muren en zelfs structurele schade aan het gebouw. Traditionele methoden om opstijgend grondvocht te bestrijden, zoals onderkappen of muurinjecties, zijn vaak ingrijpend en kunnen hoge kosten met zich meebrengen. Maaivelddichting biedt echter een alternatieve oplossing die minder invasief is en tegelijkertijd effectief en duurzaam.

Door een waterdichte barrière aan te brengen rond de buitenmuren van het gebouw, voorkomt maaivelddichting dat het grondvocht in contact komt met de fundering en de binnenmuren. Hierdoor wordt de kans op opstijgend grondvocht drastisch verminderd, wat resulteert in een drogere en gezondere leefomgeving binnen het gebouw.

Bovendien heeft maaivelddichting als bijkomend voordeel dat het de fundering van het gebouw beschermt tegen corrosie en erosie veroorzaakt door vocht. Dit verlengt de levensduur van het gebouw en vermindert de noodzaak van dure herstelwerkzaamheden in de toekomst.

Milieuvriendelijkheid van maaivelddichting

Naast de effectiviteit en duurzaamheid van maaivelddichting, is ook de milieuvriendelijkheid ervan een belangrijk aspect. In vergelijking met traditionele methoden zoals muurinjecties, die vaak chemische stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, maakt maaivelddichting gebruik van natuurlijke of milieuvriendelijke materialen.

De waterdichte membranen of coatings die worden gebruikt bij maaivelddichting zijn doorgaans vervaardigd uit gerecycleerde materialen of zijn recycleerbaar aan het einde van hun levensduur. Dit vermindert de ecologische impact van de renovatiewerkzaamheden en draagt bij aan een meer duurzame bouwpraktijk.

Opstijgend vocht

Vochtproblemen in de kelder? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Maaivelddichting is een effectieve en duurzame oplossing voor het bestrijden van opstijgend grondvocht rondom gebouwen. Door het aanbrengen van een waterdichte barrière rond de buitenmuren wordt voorkomen dat grondvocht kan binnendringen en vochtproblemen veroorzaakt in de binnenmuren. Bovendien is maaivelddichting een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele methoden, omdat het gebruik maakt van natuurlijke of recyclebare materialen. Met zijn combinatie van effectiviteit, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, verdient maaivelddichting zeker een plek in de moderne bouwpraktijk.

Tibas maakt je woning waterdicht

Om te bepalen welke methode het meest geschikt is voor jouw woning, komen de experts van Tibas graag bij je langs. We inspecteren de gevel, zoeken naar de oorzaak van het vochtprobleem en stellen een behandelplan op. We bieden deskundig en vrijblijvend advies om het vochtprobleem doeltreffend aan te pakken. Neem contact met ons op en vraag je gratis vochtdiagnose aan.

Contacteer ons voor meer info