Heb je te maken met water in de kelder? Of zijn de muren van je kelder vochtig geworden? Dan is het de hoogste tijd om actie te ondernemen, want vochtproblemen in de kelder moeten serieus worden genomen. Om vochtproblemen te voorkomen en aan te pakken, is het raadzaam om een professional in te schakelen. Zo ben je verzekerd van een blijvende oplossing voor het vochtprobleem in je woning. Maar hoe gaat het in zijn werk om een kelder van binnenuit waterdicht te maken? We leggen het allemaal uit in dit artikel.
Hoe komt vocht in je kelder terecht?
Hoe komt vocht eigenlijk in je kelder terecht? Een kelder is een slimme en handige ruimte waarin je een verscheidenheid aan spullen kunt opslaan, en soms zelfs extra leefruimte kunt creëren. Maar om deze plannen succesvol te realiseren, is een schone en droge kelder essentieel.
Als je kelder zwakke plekken heeft of als er in de loop der jaren scheurtjes zijn ontstaan in de muren of vloer, kan vocht van buiten gemakkelijk binnendringen. Materialen worden na verloop van tijd poreuzer en absorberen meer water, vooral omdat de kelder is omgeven door vochtige grond. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het vocht zijn weg naar binnen vindt.
Woon je in een gebied met een hoge grondwaterstand, dan is de kans op een vochtige kelder groter. De druk van het grondwater kan ervoor zorgen dat water sneller door de poriën van bakstenen naar binnen sijpelt.
De oorzaken van een vochtige kelder op een rij
De verschillende oorzaken van een vochtige kelder kunnen worden samengevat als volgt:
Grondvocht
Elke kelder staat letterlijk in contact met grondwater. Vooral in regenachtige gebieden kan de bodem veel vocht bevatten, dat door kleine scheurtjes en poreuze materialen de kelder kan binnendringen.
Sijpelwater
Regen kan ook bijdragen aan vochtproblemen. Wanneer het veel regent en de straten overstromen, kan water via zwakke plekken, roosters en afdichtingen de kelder binnenkomen.
Condensatie
Gebrek aan ventilatie in kelders kan leiden tot condensatie. Doordat vochtige lucht niet kan ontsnappen, condenseert het tegen oppervlakken zoals muren, vloeren en plafonds, waardoor deze continu nat blijven.
Lekkende afdichtingen en roosters
Slechte afdichtingen en roosters kunnen ook vochtproblemen veroorzaken, vooral tijdens regenachtig weer wanneer water gemakkelijk naar binnen kan sijpelen. Dit vormt ook een risico als er elektrische kabels in de afdichtingen zitten.
Lekkages rondom en onder de kelder
Lekkages in leidingen en rioleringsbuizen rondom en onder de kelder kunnen ook vochtproblemen veroorzaken, zelfs kleine lekkages kunnen na verloop van tijd grote vochtplekken veroorzaken als ze onopgemerkt blijven.
De kelder waterdicht maken langs binnen met muurinjecties
Een van de meest eenvoudige methodes om vocht in de kelder van binnenuit te bestrijden, is door middel van muurinjecties. Deze methode is geschikt wanneer je kelder voornamelijk last heeft van één of meerdere zwakke plekken.
Bij muurinjecties wordt een injectiegel gebruikt, die bestaat uit speciale waterwerende materialen zoals hars of epoxy. Deze gel wordt in de scheuren van het metselwerk of beton geïnjecteerd, waardoor deze weer waterdicht worden gemaakt. Op deze manier krijgt vocht geen kans meer om binnen te dringen.
Het voordeel van muurinjecties is dat ze snel en kostenefficiënt zijn. Bovendien kun je het vochtprobleem heel nauwkeurig aanpakken, omdat je elke scheur afzonderlijk kunt behandelen.
Kelderbekuiping: vocht bestrijden in de kelder langs binnen
Een zeer effectieve oplossing voor vochtproblemen is kelderbekuiping, ook wel kelderdichting genoemd. Bij deze methode worden nieuwe kelderwanden gecreëerd bovenop de bestaande. Dit gebeurt door meerdere waterdichte cementlagen aan te brengen op de bestaande muren en vloer, met fixeerlagen ertussen voor een optimaal resultaat. Op deze manier kun je de kelder weer gebruiken zoals voorheen, waarbij eigenlijk een nieuwe kelder binnenin de bestaande wordt gemaakt.
Dit is de aanbevolen methode voor kelders die op meerdere plekken vochtproblemen hebben of wanneer het grondwaterpeil in de regio hoog is.
Kelderdrainage: voor grote vochtproblemen
Als het vochtprobleem aanzienlijk is en de kelder regelmatig onder water staat, kun je kiezen voor kelderdrainage. Hierbij wordt een pompsysteem geïnstalleerd op de keldervloer en -wanden, vaak in de vorm van een noppenmembraan. Dit systeem vangt het binnensijpelende water op en voert het direct af naar buiten. De membranen worden vervolgens afgedekt met een nieuwe keldervloer en -muren, waardoor je kelder weer als nieuw wordt.
Tibas maakt je kelder waterdicht langs binnen
Om te bepalen welke methode het meest geschikt is voor jouw vochtige kelder, komen de experts van Tibas graag bij je langs. We inspecteren de kelder, zoeken naar de oorzaak van het vochtprobleem en stellen een behandelplan op. We bieden deskundig en vrijblijvend advies om het vochtprobleem in de kelder van binnenuit aan te pakken. Neem contact met ons op en vraag je gratis vochtdiagnose aan.