Grondwater in de kelder oplossen: alles wat je moet weten

Kelderdichting Tibas

Een droge en veilige kelder is essentieel, maar voor velen is zo’n droge kelder helaas niet de realiteit. Grondwater in de kelder is een groot probleem voor heel wat Vlaamse woning. Dat grondwater kan niet alleen leiden tot schade aan je huis, maar ook tot ernstige structurele problemen en gezondheidsrisico’s. Gelukkig zijn er verschillende manieren om grondwater in de kelder op te lossen en te voorkomen dat het terugkeert.

Last van vocht in je woning? Contacteer ons!

Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis vochtdiagnose

Wat veroorzaakt grondwaterproblemen in de kelder?

Grondwater in de kelder ontstaat wanneer het waterpeil rondom je woning stijgt en zich een weg naar binnen baant via de vloer of muren van de kelder. Dat kan om verschillende redenen gebeuren.

1. Hoog grondwaterpeil

In sommige gebieden is het grondwaterpeil van nature hoog, vooral na zware regenval of in de buurt van rivieren en meren. Wanneer het grondwaterpeil stijgt, komen de bakstenen van de kelder en de fundering lange tijd in contact met water en dat eist op zijn duur een tol. Het water zal dan uiteindelijk binnen kunnen dringen in de fundering van je huis.

2. Slechte waterafvoer

Als regenwater niet goed wordt afgevoerd van je huis, bijvoorbeeld door verstopte goten of verkeerd geplaatste afvoerbuizen, kan het water zich ophopen rond de fundering en naar binnen lekken.

3. Slechte fundering of barsten in de muren

Barsten of scheuren in de keldermuren of -vloer kunnen een directe toegang bieden voor grondwater. Die scheuren ontstaan door verzakkingen, bouwfouten indertijd of simpelweg door ouderdom of de druk van het omliggende grondwater.

Gevolgen van grondwater in de kelder

Grondwater in de kelder kan verschillende negatieve gevolgen hebben, zowel voor je woning als voor je gezondheid.

1. Structurele schade

Langdurige blootstelling aan vocht kan de fundering van je huis aantasten. Dragende keldermuren die plots minder stevig zijn, dat vermijd je natuurlijk liever. Vochtige muren kunnen barsten vertonen en in het slechtste geval de stabiliteit van de hele constructie in gevaar brengen.

Water zal ook schade toebrengen aan alles wat zich in de kelder bevindt, zoals meubels, apparaten en andere objecten. Vooral als je kelder dient als opslagruimte of als leefruimte, kan dat een groot probleem zijn.

2. Schimmelvorming en gezondheidsrisico’s

Vochtige omgevingen zijn een ideale broedplaats voor schimmels. Schimmel kan niet alleen schade toebrengen aan muren en vloeren, maar kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken zoals allergieën, astma-aanvallen en ademhalingsproblemen. De sporen waarmee die schimmels zich voortplanten zijn namelijk giftig voor de mens wanneer je ze inademt.

3. Verlies van woningwaarde

Ook niet onbelangrijk: een vochtige kelder of structurele schade door water kan de waarde van je huis aanzienlijk verlagen. Potentiële kopers zullen aarzelen om een huis te kopen dat gevoelig is voor waterproblemen.

Kelderdichting Tibas

Oplossingen voor grondwater in de kelder

Het oplossen van grondwaterproblemen in de kelder vereist een systematische aanpak, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het probleem.

Drainagesystemen

Wanneer grondwater je kelder binnendringt, is een van de meest effectieve manieren om dit probleem aan te pakken: kelderdrainage. Het water dat je kelder binnendringt wordt dan snel en efficiënt afgevoerd, waardoor het risico op waterschade aanzienlijk vermindert.

Bij milde vochtproblemen stellen we een randdrainage voor. Dat is een systeem dat langs de randen van de keldervloer wordt aangebracht. De kimnaad, waar muren en vloer samenkomen, is vaak de eerste plek waar vochtproblemen ontstaan. Het doel is om water dat via de muren of vloer binnendringt, snel op te vangen en af te voeren, zodat het zich niet in de kelder kan ophopen. Hoe dat werkt?

Langs de randen van de kelder wordt een smalle geul met speciale drainagekanalen aangelegd die het water opvangen. Deze kanalen staan in verbinding met een verzamelput waar het water naartoe wordt geleid. Een pomp voert dat water dan af naar de riool.

Is het probleem groter, dan kunnen we ook de vloeren en keldermuur met een noppenmembraan bedekken dat het vocht zal afvoeren. Het spreekt voor zich dat we het hele systeem netjes verstoppen achter een nieuwe keldervloer en -muur.

Kelderdichting

Een kelderdichting of kelderbekuiping is een methode waarbij de binnenkant van een kelder wordt afgedicht met waterdichte materialen, zoals coatings of membranen, om te voorkomen dat vocht de kelder binnendringt. Dit proces creëert een nieuwe, waterdichte laag binnen de bestaande kelder, waardoor vochtproblemen worden opgelost en de kelder droog blijft.

Kelderdichting Tibas

Tibas voert kelderdrainages uit in jouw omgeving en maakt je kelder terug vochtvrij

Grondwater in de kelder is een veelvoorkomend probleem, maar het hoeft niet onoplosbaar te zijn. Met de juiste diagnose en aanpak kan je je kelder droog en veilig houden, en daarmee je woning beschermen tegen structurele schade en gezondheidsrisico’s. Of je nu kiest voor kelderdichting of een drainagesysteem, het is essentieel om snel en effectief te handelen.

Bij Tibas hebben we jarenlange ervaring in het oplossen van vochtproblemen in kelders. Onze experts kunnen je helpen bij het identificeren van de oorzaak van je grondwaterproblemen en bieden op maat gemaakte oplossingen die passen bij jouw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies of een offerte.

Contacteer ons voor meer info